Біографія Олексія Гараня

Олексій Гарань,
Голова Правління Школи політичної аналітики, проф. політології НаУКМА

1959 р.н., закінчив у 1981 р. Київський університет за спеціальністю “міжнародні відносини”. У 1985-1991 рр. працював в Інституті історії НАН України. У 1991-1992 рр. декан-організатор факультету суспільних наук Національного університету “Києво-Могилянська Академія” (НаУКМА), у 1993-94 рр. перший зав. кафедрою політології НаУКМА. З 1996 р. - доктор історичних наук, з 1998 р. - проф. кафедри політології та директор Центру досліджень національної безпеки при НаУКМА. У 2002 р. очолив Школу політичної аналітики при НаУКМА. З грудня 2004 р. по вересень 2006 р. - регіональний віце-президент Фонду «Євразія» по Україні, Білорусі та Молдові. З жовтня 2006 р. - науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА; з 2014 року - Голова Правління.

Автор книг “Убити дракона: З історії Руху та нових партій України” (1993); “Трансатлантические дебаты: Поворот Западной Европы к разрядке и позиция США” (1990). Редактор збірки “Україна багатопартійна” (1991), співредактор книг “Становлення владних структур в Україні” (1997), “Українські ліві: між ленінізмом і соціал-демократією” (2000), “Политические и экономические преобразования в России и Украине” (Москва, 2003). Протягом чотирьох років поспіль (2001-2004) редагував доповідь про Україну у щорічнику Nations in Transit, що видається Freedom House і висвітлює проблеми громадянського суспільства, мас-медіа, взаємодії трьох гілок влади у 27 пост-комуністичних країнах. Брав участь у підготовці доповіді міжнародного колективу експертів More than Neighbours: The Enlarged EU and Ukraine, презентованої у 2004 р. в Брюселі, Лондоні, Братиславі, Варшаві, Києві.

З 1989 р. - досвід консультування виборчих кампаній, ЗМІ, міжнародних компаній і організацій.

Неодноразово виступав з лекціями за кордоном (Гарвард, Колумбія, Берклі, Стенфорд, Фонд Карнегі за міжнародну безпеку, РЕНД, Інститут Брукінгса, Школа слов'янських та східноєвропейських досліджень /Лондон/ та ін). Аналітичні доповіді О.Гараня видавалися у Школі державного управління ім. Кеннеді (Гарвард), Центрі стратегічних та міжнародних досліджень (Вашингтон), Федеральному інституті східноєвропейських досліджень (Кьольн) тощо. Його коментарі друкувалися в таких виданнях як Gazeta Wyborcza, The International Herald Tribune, The Economist, The Baltimore Sun та ін. У 1996-97 рр. брав участь у створенні газети “День”, де очолював Центр політичного аналізу.

Член Консультативної ради неурядових організацій при Міністерстві закордонних справ України, американо-російської “Програми нових підходів до російської безпеки”, редколегії журналу «Demokratizatsiya. The Journal of Post-Soviet Democratization» (Вашингтон), до 2005 р. входив до складу наглядових рад Інституту ім. Кеннана (Вашингтон) та журналу Pro et Contra (Москва).