Чим допоможе Україні невизнання виборів до Держдуми

Чим допоможе Україні невизнання виборів до Держдуми

Цей крок може стати додатковим аргументом проти тих, хто пропонує зняти санкції з Росії

Міністерство закордонних справ України поінформувало керівництво Росії про неможливість проведення виборів у Державну Думу на українській території. Верховна Рада закликала міжнародну спільноту не визнавати російські вибори на території тимчасово окупованого Криму і Севастополя.

Позиція правильна: ми не визнаємо вибори в Державну Думу на території України і не сприятимемо цьому. Але питання у реальних механізмах: якщо росіяни захочуть проголосувати, вони прийдуть і проголосують. Отже, ми маємо виносити це питання у міжнародну площину, але чи прислухаються до нас міжнародні структури?

Проте це буде нашим додатковим аргументом у Раді Європи: коли російські лобісти в ПАРЄ, що треба пом’якшувати санкції, адже в Росії новий склад Думи, ми зможемо відповісти: «Вибачте, але нова Дума обрана з порушеннями, а отже, поновлювати права російської делегації не можна».

Більш того, ми можемо таким чином намагатися тиснути на інші країни, але вони все одно мають можливість не відмовлятися від контактів з Росією. Тут важливо розуміти, що головне для нас – щоб не було офіційних контактів між парламентами. Очевидно, що навіть зараз існують проросійські групи, яким чхати на санкції, і які будуть і у Крим їздити, і з росіянами зустрічатися; це і дехто з голлістів, і представники французького Національного Фронту, і європейські крайні праві та крайні ліві. Ми знаємо цих людей і знаємо про їхні контакти з Кремлем. Для нас важливо, щоб не було офіційних контактів між парламентами, але зараз важко прогнозувати, як це буде реалізовано.

Ми ж мусимо насамперед намагатися вплинути на ситуацію через ті країни, які нас підтримали, та ті країни, що долучилися до санкцій - тут є більша ймовірність, що до нас дослухаються. Але головне наше завдання – це Рада Європи. Заборона проведення виборів у Держдуму на території України може стати додатковим аргументом проти тих, хто пропонує зняти санкції з Росії у Раді Європи і повернути усі повноваження російській делегації. В даному випадку наша позиція щодо того, що вибори є нелегітимними, оскільки включають в себе окупований Крим, може мати вагу.

Comments are closed.