Проколи партії регіонів щодо ПДЧ

Вчора пізно ввечері з'явилась заява з гучною назвою "Партия регионов напоминает власти, что решение о возможности присоединения Украины к Плану действий по получению членства в НАТО может принимать лишь народ". І далі: "Общеизвестно, что только граждане Украины путем референдума могут изменить внеблоковый статус нашей державы, закрепленный в Основном законе страны". Як на мене така заява – скандал, і ось чому.

Почнемо з того, що в Конституції немає нічого про "внеблоковый статус". Панове спонсори Партіі регіонів, за що платять гроші прес-службі, юристам, консультантам? Складається враження, що автори заяви працювали раніше у Вітренко, яка і розповсюджує такі міфи. Нагадаємо також, що за закон 2003 р. про основи національної безпеки, який визначає стратегічною метою країни набуття членства в ЄС і НАТО, голосували і представники Партії регіонів. Посилання на цей закон в чинній редакції, було і в Універсалі національної єдності, під яким стоїть підпис Януковича!

У будь-якому випадку ПДЧ не є приєднанням до НАТО, і уж точно не вимагає ніяких референдумів. Натомість ПДЧ створює можливості для інформаційної, роз'яснювальної роботи (за що так ратували "регіонали" і сам Янукович, коли був прем'єром). А як вже буде вирішуватися, чи приєднуватися до НАТО, тоді можна застосувати і референдум – про це давно вже говорили і коаліція, і Президент (хоча Конституція, до речі, цього не вимагає, більшість нових членів НАТО приймали це рішення тільки парламентами, без референдумів, і я особисто також схилявся б до цього). Та навіть якщо у ході виконання ПДЧ виявиться, щоб більшість все-таки не хоче в НАТО, це все одно не означає, що нам не варто приєднуватися до цього плану, адже ПДЧ – це можливість підтягнути наші Збройні сили до цивілізованих стандартів, поставити силові структури під цивільний контроль, забезпечити європейські прозорість і ефективність.

Суперечності в позиції "регіоналів" логічно підводять нас до інших вчорашніх заяв їх речників щодо можливої відмови надіслати представників ПР до Національної конституційної ради. "Опозиційний уряд" – ладно, а "опозиційна конституційна рада", "паралельний конституційний процес" – це вже щось зовсім дивне. Для респектабельної політичної сили, якою хоче стати Партія регіонів, не варто виключати себе з конституційного процесу, і йти на поводу ображених політиків. Заодно, беручи участь в розробці нової редакції Конституції, можна буде мимоволі вивчити і текст діючої Конституції. Принаймні не будуть робитися ляпи, подібні вчорашній заяві.

Comments are closed.