Морський бій у районі Керченської протоки: огляд ЗМІ „ДНР“ та „ЛНР“

Автор: Олег Сабура

Атака росіян на українські кораблі та їх захоплення поблизу Керченської протоки 25 листопада стала причиною чергової ескалації в українсько-російській війні. Одним з головних наслідків морського зіткнення стало введення тридцятиденного воєнного стану в 10 областях України. Ці події викликали широке міжнародне занепокоєння і стали однією з провідних тем українських та багатьох закордонних ЗМІ. Своє відображення інцидент знайшов і в медіа так званих «народних республік» окупованої частини Донбасу, за якими ретельно слідкувала Школа політичної аналітики НаУКМА.

УКРАЇНА

Окупаційні ЗМІ одноголосно зображають Україну в якості головного винуватця російської атаки на морі. Головним меседжем стали звинувачення Президента України у навмисній провокації з метою узурпації влади. Прес-служба окупаційного військового підрозділу «Народна міліція ДНР» заявила, що українська влада начебто готувалася до введення воєнного стану зарані і ще з 22 листопада почала стягувати війська в Маріупольському напрямку . Також тиражувалися заяви так званих «депутатів Народної ради ДНР» про те, що воєнний стан «необхідний – так само, як і рішення про томос – тільки для передвиборчого цирку», що пояснюється дуже широкозначною тезою – рейтингами П. Порошенка . Решта ЗМІ намагаються нав’язати більш конкретні тези про те, що Президент начебто відтягує вибори на невизначений строк і прагне стати диктатором . А портал «DNR24» наголосив на краху планів Києва і намагається створити проблему єдності України в статті з заголовком «Невідбувшийся диктатор Порошенко розділив Україну воєнним станом» .

Варто також зазначити, що частина медіа заявляє про так звану провокацію України за вказівкою західних кураторів. Наприклад, у телепередачі «Фейков.Net» цитують голову окупаційної російської адміністрації в Криму Сергія Аксьонова: «Україна як країна, яка позбавлена суверенітету знаходиться під зовнішнім управлінням, є інструментом для нагнітання міжнародної напруженості» . В інших медіа «українську провокацію» називають самодіяльністю П. Порошенка, не погоджену із так званими кураторами із західних країн . Окрім того в ЗМІ «ДНР» та «ЛНР» владу П. Порошенка і без воєнного стану зображають близькою до диктаторської, повідомляють про примус Верховної Ради проголосувати за воєнний стан через погрози її розпуску. «Якщо вони (депутати) зараз відхилять рішення Порошенка про введення воєнного стану, їх тут же спіткає доля (позбавленої депутатської недоторканості і арештованої) Наді Савченко, їх тут же звинуватять у державній зраді», – цитує так званого «в. о. міністра закордонних справ ЛНР» портал «Луганский информационный центр» . До того ж змальовувалося, що теперішній воєнний стан надає чинному Президенту необмежений адмінресурс, завдяки якому він все одно виграє вибори, якщо вони не будуть відкладені .

Окремо слід виділити негативні випади в бік українських силових структур у зв’язку з інцидентом. Зокрема повідомлялося, що одразу після зіткнення у морі українськи війська почали масово обстрілювати житлові райони «ДНР» . З посиланням на так звану «Генеральну прокуратуру ЛНР» окупаційні медіа стверджують, що деякі полонені з українських військових кораблів брали участь у бойових діях на Донбасі. Вони розшукуються окупаційними адміністраціями за статтями «Геноцид» та «Застосування заборонених засобів і методів ведення війни» так званого «Карного кодексу ЛНР» . Також ЗМІ закликали повідомляти на гарячу лінію інформацію про українських полонених у разі їх участі в АТО або ООС. Інший ресурс говорить про жителя Донецька, який начебто впізнав захопленого росіянами працівника СБУ, заявивши, що останній колись катував його в Бердянську .

РОСІЯ

Російська Федерація в медіа так званих «народних республік» Донбасу постає в якості жертви, проти якої вчинили провокацію і вона була просто вимушена атакувати українські ВМС. Цитуючи заяви російського МЗС, дії українських кораблів називаються «продуманою і спланованою провокацією, направленою на розпалювання ще одного вогнища напруженості й на нарощування санкцій проти Росії» . В цілому ЗМІ «ДНР» та «ЛНР» ретранслюють позицію російських державних органів і нав’язують ті самі меседжі, що й медіа РФ, зокрема про «провокацію» України спрямовану на боротьбу з внутрішньополітичними опонентами . Серед інших варто виділити нав’язувану теза про те, що Керченська протока є морською територією Російською Федерацією і Україні можна здійснювати через неї прохід, однак треба просити дозволу. Портал «Антимайдан» наводить цитату голови так званого кримського комітету з міжнародних відносин: «проблем для проходу немає, але обов’язкове дотримання норм міжнародного права» . У зв’язку з цим варто нагадати, що навіть безвідносно до того чиєю територією вважається Крим та його прибережні води, Керченська протока та Азовське море є внутрішніми водами Росії і України, де жодна з країн не потребує дозволів для судноплавства згідно з договором 2004 року . 

МІЖНАРОДНА СПІЛЬНОТА

У відображенні реакції міжнародної спільноти на військові дії поблизу Керченської протоки ЗМІ «ДНР» та «ЛНР» змальовують західні країни головним чином як ініціаторів інциденту або сторону конфлікту на боці України. Наприклад, прихильну до України позицію США портал «Новости Донецкой республики» змальовує у статті з назвою «Держдеп пообіцяв Росії «наслідки і біль» за українських моряків» . Згідно з повідомленнями інформаційного ресурсу «ДНР-правда» реакція Великої Британії проявилася у вигляді відправки в Україну додаткових військових кураторів, які діятимуть в зоні ООС . 

Однак деякі медіа намагаються створити образ України, полишеної підтримки заходу. Телеканал «Юнион» повідомляє про те, що Президент США Дональд Трамп не пішов на традиційні погрози Росії, а лідери Франції та Німеччини виступили проти нових санкцій. Особливу увагу згаданий канал приділив позиції Словаччини, яка більше не довіряє українській владі через попередню спецоперацію СБУ з імітації вбивства журналіста Аркадія Бабченка . Також широко цитується заява Президент Болгарії про те, що винуватцями конфлікту окрім Росії є Україна та інші держави .

Таким чином, атака Росії на українські кораблі та введення воєнного стану в Україні стала однією з головних тем у ЗМІ «ДНР» та «ЛНР». Російська Федерація висвітлюється виключно позитивно в ролі жертви, а Україна – тільки в негативному образі провокатора, агресора, маріонетки західних країн та порушника міжнародного права. Можна припустити, що таким чином Росія намагається легітимізувати в очах медійної аудиторії свою діяльність з окупації Азовського моря та Керченської протоки, які згідно з міжнародними договорами є внутрішніми водами двох країн. 

Comments are closed.