Експертна підтримка конституційного процесу в Україні

З березня по листопад 2008 року Школа політичної аналітики при НаУКМА спільно з Українським незалежним центром політичних досліджень та Комітетом виборців України реалізує проект "Експертна підтримка конституційного процесу в Україні" за сприяння National Endowment for Democracy. Проект розроблено в продовження позитивного досвіду створення недержавного конституційного дискурсу, розпочатого в межах реалізації проекту "Коаліція НУО за ефективну конституційну реформу".

Актуальність реалізації проекту:
Прийняття змін до Конституції України в грудні 2004 року проходило у вкрай напруженій політичній обстановці. Основні політичні сили досягли досить хиткого консенсусу щодо основних положень оновленої Конституції за рахунок якості та узгодженості окремих її положень. Від часу вступу в законну силу конституційних нововведень минуло два роки, а суспільство вже встигло на собі відчути конфліктність окремих положень нової Конституції. Латентний конфлікт між гілками влади, який було закладено авторами нововведень в Конституцію, сьогодні призводить до компетенційних суперечок між президентом, урядом і парламентом.

Основною причиною, яка стала на заваді комплексного оновлення змін до Конституції із врахуванням демократичного досвіду незалежної України, була відсутність справжнього громадського та експертного обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції та поспішність, з якою вже в сам проект вносилися правки перед голосуванням.

Ситуація останніх місяців наочно демонструє, що Конституція України стала заручником політичних баталій між представниками різних політичних сил та органів державної влади. Жодна із залучених до процесу реформування Основного Закону сторін не розглядає політичний та соціальний консенсус як передумову прийняття оптимального варіанту конституційних змін. На догоду політичним амбіціям більшість політичних партій та їх лідерів намагається винести на суд громадськості власний проект змін до Конституції безвідносно до усталених суспільних і політичних алгоритмів та форм взаємодії, рівня правосвідомості та правової культури.

Проектом "Експертна підтримка конституційного процесу в Україні" передбачається представити альтернативний громадський варіант конституційних змін, запропонувати аполітичний формат реформування Основного Закону та надати підтримку державним органам та політичним партіям в частині вироблення перспективних пропозицій, які можуть лягти в основу законопроекту про внесення змін до Конституції України. Команда проекту прагне забезпечити: формування цілісного експертного комунікаційного каналу між органами державної влади і неурядовим сектором в сфері конституційного процесу для постійного взаємообміну конструктивними ідеями з питань реформування Конституції; вироблення єдиного підходу до формату здійснення конституційних змін в межах фахового неурядового середовища; тяглість публічної дискусії з питань вдосконалення чинної Конституції та встановлення оптимальної моделі конституційного ладу України.

Проект має на меті вирішити низку актуальних суспільних проблем:
· Слабке залучення інститутів громадянського суспільства в т.ч. студентської молоді до процесу реформування Основного Закону;
· Відсутність спільних підходів до суті конституційної реформи як в середовищі неурядового сектору, так і серед політичних лідерів;
· Погана обізнаність громадянського суспільства із суттю пропонованих конституційних змін.

Мета проекту:
Створити альтернативний неурядовий конституційний дискурс із залученням лідерів громадської думки і експертної спільноти до процесу підготовки та прийняття нової Конституції України та з їх допомогою виробити цілісну концепцію змісту та форми конституційної реформи.

Цілі проекту:

Короткострокові
1. Заохотити інститути громадянського суспільства та студентську молодь до активної участі в конституційній реформі.
2. Забезпечити підготовку експертного варіанту оптимальної редакції Конституції України.
3. Поінформувати широку громадськість (вітчизняні та зарубіжні НУО, аналітичні центри, ЗМІ) про прогнозовані напрями реалізації конституційної реформи в частині реформування органів державної влади на місцях та самоврядування з урахуванням позицій всіх зацікавлених суб’єктів.
4. Забезпечити ґрунтовну підготовку об’єктивних аналітичних, інформаційних та просвітницьких матеріалів з питань реалізації конституційної реформи, розрахованих на широкий загал.
5. Провести конкурс серед студентів вузів з підготовки оптимального варіанту конституційної реформи в Україні.

Довгострокові
1. Налагодити дієві канали взаємозв’язку між усіма залученими до реалізації реформи суб’єктами громадянського суспільства та держави.
2. Стимулювати в Україні появу діалогу між владою та населенням з питань реформування окремих сфер суспільного життя на прикладі внесення змін до Конституції.
3. Сприяти поширенню інформації про найбільш фахові та демократичні пропозиції щодо внесення змін до Конституції.
4. Популяризувати механізми залучення молоді до проведення соціально важливих досліджень.

Comments are closed.